Thursday, March 20, 2008

Nasi Carrot & Ayam Bakar



Cuti baru2 ni kkliza rajinlah masak sebab ramai ada kat umah dan makan pun laju jer..
tapi taklah selaju bila semua anak2 ada kat umah..
bak kata pepatah..lagi ramai..lagi meriahhhhhh...




NASI CARROT

bahan

6 caw beras bathmati....basuh dan toskan
2 caw carrot [potong dadu kecil]
1/2 caw susu cair
8 caw air
1 kiub ayam knorr
1 s/k gula
garam

Bahan Tumis
2 s/b rempah kurma
5 ulas bawang merah.]
3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk kasar
2 cm halia ]
3 s/b minyak sapi
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar.....mayang
daun pandan........simpulkan

Cara
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur.




AYAM BAKAR

Bahan

1 ekor ayam [potong 4]
1 s/b lada hitam tumbuk/mesin
3 s/b sos BBQ Knorr
1 s/b sos tiram

Cara
1. Bersihkan dan kelarkan ayam.
2. Perapkan ayam beberapa jam.
3. Bakar ayam dalam oven 200'C selama 1 jam.
4. Hidangkan ayam dgn sos lada hitam.




SALAD SAYUR

Bahan

1 biji tomato
1 batang timun
sedikit kobis manis
mayonis
cili sos

Cara
1. Semua sayuran dipotong dadu.
2. Gaulkan mayonis dan sos cili.
3. Gaulkan sayuran dan mayonis.
4. Hidangkan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers