Sunday, September 26, 2010

Kerabu Bunga Betik

Salam..
masa balik raya di rumah mertua [Kedah] bebaruni ada sepohon betik yang mengeluarkan bunga..
SIL kakliza teringin nak makan kerabu..so kakliza layan jer laaa..


Bunga yang didapati dari betik jantan mempunyai nilai perubatan yang tinggi.
Rebus beberapa tangkai bunga betik jantan bersama air dan sedikit gula. Minumlah air rebusan tersebut sehari dua kali pada waktu pagi dan malam.

Selain itu, rasa bunga betik yang pahit itu mampu membuka selera makan terutamanya bagi mereka yang meminati ulam-ulaman. Jika anda ingin mengurangkan rasa pahitnya, terlebih dahulu diramas bersama air garam. Anda juga boleh masak bunga betik ini bersama santan. Bagi mereka yang meminati kerabu, anda bolehlah mencuba resepi kerabu bunga betik ini.


KERABU BUNGA BETIK


Bahan

1 mangkuk bunga betik [asingkan batangnya]
2 sudu besar kerisek
1 labu bawang besar [hiriskan]
3 biji limau nipis [ambil jusnya]
1/2 cawan santan pekat [jika suka]
garam secukup rasa

Bahan Tumbuk
5 tangkai cili merah
1 sudu kecil belacan
3 ulas bawang merah
1 sudu besar udang kering

Cara Memasaknya
1. Basuh bunga betik dan rebuskan dengan garam sehingga mendideh dan agak lembut.
2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaulkan rata.
3. Hidangkan

4 comments:

mamawana said...

Mesti cuba ni. sedappp....

izahdaut said...

bunga pun boleh makan rupanya betik ni..patut la pucuk betik pun orang buat ulam

K.Nor said...

salam k.liza.. hehe menu kerabu gak ya arini :)

Unknown said...

salam...

kak liza pernah tak buat halua dr bunga betik nih

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers