Sunday, October 28, 2012

Demo Masak Ekspo Buku Islam 4

menu
1. Nasi Daging

2. Ayam Masak Ros

3. Kerabu Tempe

Friday, October 12, 2012

Demo Masak Di Perpustakaan Kemaman

Salam buat adik-adik sekelian..

kali ini kakliza menjemput adik-adik sekitar Kemaman untuk datang ke Perpustakaan Kemaman, Chukai pada esok Sabtu 13 Oktober 2012 jam 9.00pagi sehingga 12 tengahari kaerana kakliza akan membuat demo masak disitu..



 Nasi Daging

Salad Tomato

Friday, October 05, 2012

Lemak Ciliapi telur Ikan

Lemak Ciliapi Telur Ikan

Bahan-bahan
500 gram telur ikan
2 cawan santan pekat
10 biji terung telunjuk kecil
5 biji ciliapi
5 helai daun limau purut
3 batang serai [diketuk]
1 keping asam gelugor
garam secukup rasa

Bahan Dikisar halus
15 biji ciliapi
3 biji bawang merah
1 inci kunyit hidup

Cara Membuat
1. Basuh telur ikan. Potong kecil.
2.Masukkan bahan yang dikisar, telur ikan, terung, daun llimau purut, serai. asam gelugor dan garam ke dalam periuk.
3. Masakkan sehingga mendidih.
4 Masukkans antan pekat dans sentiasa kacau supaya santan tidak meruap.
5. Rasakan garamnya dan tutup api.
6. Hidangkan.


Thursday, October 04, 2012

Demo Masak bersama Perpustakaan Kerteh




Untuk ahli-ahli Perpustakaan Kerteh di sekitar Kerteh, Kemasik jangan lepaskan peluang... 

PERCUMA..

Tuesday, October 02, 2012

Silent Reader

Salam..
bertemu lagi setelah sekian lama menyepi...bukan.merajuk tetapi amat bizi dengan tugasan dan aktibiti...

minggu lalu kakliza banyak bertemu dengan silent reader dan pembeli buku di KL..
masing-masing gembira dan tidak sangka wanita yang disebelah atau dihadapannya adalah orang yang mereka lihat dalam buku masakan yang digunakan didapur..
Alhamdulillah..

 dari Paka/Terengganu

 dari Paka/Terengganu juga

 dari Bintulu/Sarawak

 dari Keramat, KL

dari Nilai, Neg. Sembilan
ini adalah sebahagian yang sempat suami kakliza ambil gambar...
selainnya mereka yang simpan gambar kakliza...
heheheheh..soriii...

Monday, October 01, 2012

Kerabu Halia Muda



KERABU HALIA MUDA

Bahan
100 gram halia muda
100 gram ikan bilis [dibelah 2]
1 labu bawang besar
1 tangkai cili merah
1 pokok daun bawang [dipotong kecil]
1 sudu besar lada hitam [dikisar kasar]
Garam secukup raasa

Cara Membuat
1. Halia muda dibuangkan kulit dan hiris halus
2. Gorengkan ikan bilis sehingga garing. Tuskan.
3. Bawang besar dan cili merah dihiriskan.
4. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaul rata.
5. Sedia untuk dihidangkan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers